9 d’abr. 2013

Jonas és cineasta

El «chúparme la polla, carajo» va camí de convertir-se en la cançó protesta del valencianisme. El símbol de la nostra revolució dels clavells. Un gest ufà, representatiu de les misèries de l'home caigut enmig d'una tempesta per a fer-nos recordar que açò va de ficar un baló de cuir entre tres pals. Eixe simple gest d'un jugador turmentat pel dubte ens colpeja a manera de shock. Entre testaferros, lluites de poder i situacions fastigoses ens veiem immersos a un debat visceral sobre l'incidència emocional del futbolista, el club a punt d'anar-se'n a la merda i ací preocupats per Jonas i els seus escarafalls. Un detall meravellós entre tanta immundícia. Un gest d'humanitat necessari.

A risc que ho nomenen patró de la Fundació, Gonçalves anava per la vida amb la seua càmera de 35 mm veient el futbol, imaginant plànols preciosistes en blanc i negre mentre es veia a Cannes arreplegant el Palmell d'Or a la seua trajectòria. El brasiler exerceix amb botes i pantalons curts com eixos directors de cinema tan adorats per la critica com abandonats per la taquilla. Els seus fins traços dibuixats en cel·luloide són capaços d'omplir èpiques columnes i col·leccionar elogis amb tanta facilitat com incomprensió popular arrossega, és un cineasta que no emociona al gran públic, però que compleix amb elegància el seu somni d'aconseguir la perfecció.

O meteoro do Paixao amaga darrere del gol el mateix que s'oculta amb una excel·lent fotografia, els errors d'una història incompleta. En la seua lluita per arribar a la rellevància eterna s'ofusca a prendre les seues pròpies decisions pretenent protagonitzar el film tot ell, volent finalitzar tota jugada que li arribe, desoint millors opcions i equivocant-se en l'execució final. La seua obstinació per guanyar-se la devoció del món li fa abastar més del que pot, i ho fa delineant una pel·lícula agitada, moguda, quan la història requereix ser contada en glops curts, amb precisa pausa, apreciant el detall que li va fer gran. La seua vida ha arribat a eixe punt d'inflexió al qual vira el relat de l'argument, passant de l'acceptació general a voler construir un drama per dos moments puntuals. Dos moments puntuals en tres anys.

Jonas, llançat al terra a una cara habitació d'hotel acompanyat per ampolles de whisky buides, plora perquè vol ser comercial, perquè vol el seu Oscar, sense entendre que el seu leitmotive, el seu èxit, resideix en el festival, en la cinta preciosista i no en el tumult hollywoodiense. Cansat de la seua barba de tres dies i de la seua camisa descordada imperfectament anhela els vestits cars i els fotocol, perdent-se el seu talent en un embull d'esclats massius per a atraure a les masses que desvirtuen el seu sentit fi i elegant que tant li va donar en el passat. Ell sempre serà un gran director aclamat en festivals, però mai serà requerit per la gran indústria, encara que esta se la xuple pel camí.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

El solito se está convirtiendo en un moniato, con la ayuda del respetable.

Estoy en contra de que la mierda de afición que tenemos silbe a todo lo que se menea. Somos autodestructivos.

La mejor afición del mundo, jo jo. Que poco hemos viajado a otros campos.

Jonás es un jugador muy valido para este VCF, pero hacer una ruleta en el centro del campo con 1-1, que no te salga, que te quiten la pelota y el rival monte un contraataque con 10, es para cogerlo de la pechera tipo Luis Aragonés, y decirle
-Tio espabila, y se más práctico y efectivo, y menos preciosista, esto último cuando vayas ganando 3-0. Que después ya te chuparemos la polla.

PEPELU.

Jose Ramón Fuertes ha dit...

Bueno eso es innato al fútbol, seas una mierda de afición o la mejor del mundo. En todas partes se pitan a jugadores y se piden cabezas. La diferencia es que aqui no tenemos una grada con 10 mil tios pegando botes como pasa en toda europa y se le da más importancia a los pitos que a los ánimos.

En esto somos muy borregos. Cuando se le ovaciona a un jugador por un gran partido, nos auto-insultamos porque hacemos heroe a cualquiera por un partido. Si le pitamos por hacer una mierda de partido, nos auto-insultamos porque lo pitamos todo.

Aqui hay para hacerselo mirar todas las partes. Sobre todo la prensa, más dañiña y cancerijena que nunca. Ojala cerraran todos, yo de los ERES en los medios me alegro. El dia que cierre Superdeporte me voy de fiesta.

Pillgrim ha dit...

Pepelu ha dado en el clavo. Jonas mayormente no hace demasiado cuando no tiene el balón y muchas veces cuando le llega pretende meterla desde pernanbuco por la escuadra o irse de 15 a la vez. Pierde muchos balones absurdos que suelen generar contras.

Yo no se que le pasa, pero antes no era asi. De 3 años que lleva aqui, solo en este ha tenido problemas con la grada, igual es que al hacerse internacional se ha creido que es pelé. Nadie pasa de no tener queja de fulanito a meterle broncas por que si.

THB ha dit...

És cert que Jonas ha guanyat amistats a valència un tant peculiars-estranyes amb algún media-leader, però per a mi el tema resideix al mundial 2014, vol anar, i aixó son gols, el que li porta a ser més gola i prendre pitjors decisions.

Però Jonas té coses de crack, detalls molt bons, com diu Pepelu li falta que Luis Aragones li agafe pel pit i li diga 3 coses.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...