3 de des. 2009

El Derbi d'Alemanya.

En la Bundesliga les rivalitats sempre han sorgit per proximitat geogràfica, bé per compartir ciutats o per estar separats per escassos quilòmetres. Esta singularitat naix alimentada per la tradició futbolística teutona, ja que fins a 1963 el futbol alemany estava dividit en lligues estatals. Dins de tant entramat local, hi ha una excepció. A pesar que cadascun està en un extrem oposat del país, la rivalitat Bayern – Borussia M'gladbach sempre ha sigut extrema. Fins i tot ha transcendint més enllà del terreny de joc.

A pesar de que fa just una dècada que les zebres van abandonar el tren dels grans, la història que arrossega este clàssic alemany i les connotacions que te per a la cultura futbolística del país, fa que encara hui, siga el partit amb més repercussió del futbol nacional.

Va haver una època en la que els dos conjunts es repartien a parts iguals a les principals estreles nacionals, aquells encontres entre els Rummenigge, Beckenbauer, Müller Vs Berti Vogts, Stielike, Heynkes no tenien preu, golejades, expulsions, emoció... una meravella que hui dia no es podria igualar.

Els enfrontaments entre els dos conjunts han deixat tota classe de marcadors, humiliacions i escàndols. Ambdós s'han jugat el titul de lliga entre si, en l'última jornada, i en els seus estadis. Tant Bayern com Borussia saben lo que és guanyar al contrari i alçar el trofeu de campió davant l'afició rival.

En este aspecte empaten a dos ocasions, el Gladbach va golejar 4-1 al Bayern en 1976 per a alçar el plat de campions davant el segon classificat, gesta que repetiria un any després en l'Olímpic de Munic, empatant 2-2. Prèviament el Bayern en 1973 va endossar un 4-0 al Borussia per a certificar el seu triomf en la lliga, i en 1974 Beckenbauer arreplegava el plat de campió de mans del president de la Bundesliga en el Bolkeberg.

Però si per alguna cosa ha distingit esta rivalitat de tantes altres, i li ha fet transcendir més enllà de les marcades fronteres federals, és gràcies al estil que caracteritza a les dos principals escoles alemanyes, el futbol total del Borussia, contra el clàssic estil germànic del Bayern. Dos formes d'entendre el futbol que han dividit al país durant dècades, i que han generat enfrontaments de tota classe.

A Hennes Weisweiler, mític entrenador de les zebres, li va eixir un alumne avantatjat. Udo Latek va triomfar com jugador en el Borussia de finals dels seixanta i principis dels setanta. Com entrenador va superar al seu mentor, aconseguint amb el Bayern la copa d'Europa. La gran obsessió del Gladbach. Jugant amb el genuí estil bavares. Com es va encarregar de ressaltar el propi Latek.

El seu triomf en Baviera va ser possible gràcies a la discriminació que va patir per part del seu mentor, veient-se obligat a emigrar. L'eixida de Weisweiler de la banqueta del Bolkeberg va obrir la porta a Latek, la cridada del Mönchengladbach li va fer abandonar el seu càrrec en Munich. Sense pensar-se'l dos voltes, va abandonar l'equip amb el qual acabada de proclamar-se campió d'Europa i amb el que va dominar durant diversos anys el campionat.

Udo Latek és l'entrenador amb més tituls de la història del futbol alemany i ho és gràcies als triomfs que va aconseguir tant en la banqueta del Bolkeberg com en la del Olímpic de Munic, la tornada d'Udo a Mönchengladbach va portar una nova era de domini blanc en el campionat.

Des de finals dels noranta, per culpa de la greu crisi financera que va afectar al conjunt de Renania, la desigualtat en favor dels bavaresos és tremenda. El Divendres 4 en el Allianz de Munic, Alemanya viurà una nova edició del millor clàssic de la història del seu futbol.

El Borussia aplega després de sis jornades invicte, aconseguint victòries importants, com el 2-3 a casa de l'Hamburg, o la recent victòria per 1-0 davant el Schalke, que l'han servit per a encadenar quatre victòries consecutives que li han deixat a tir de pedra del Bayern. Per la seua banda els muniquesos voldran confirmar la seua reacció per a no perdre el tren de cap (i de passada salvar el de Van Gaal).

1 comentari:

Juan Al ha dit...

¿Baviera es Alemania o es el Mediterráneo centroeuropeo???? Porque los de allí de alemanes tipo estereotipo alemán nada de nada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...