13 d’oct. 2009

Ralph Dean: jo, el gol.

http://www.catflapmag.com/football-blog/content/binary/DixieDean_L.jpgFora de les illes parlar de Ralph Dean , alies Dixi Dean, és parlar d'un desconegut, no obstant, la seua història en el futbol britànic és tan sorprenent com fantàstica, este escocès de militància en el costat blau de Mersey posseeix el rècord del món de gols anotats en un únic campionat de lliga (39 partits).

Si el record de Just Fontaine , 13 gols en una fase final d'un mundial, es de difícil superació en l'actualitat i en el futur pròxim, no és res comparat amb la fita que va realitzar este valent escocès. La seua carrera en l'Everton va estar marcada per l'èxit, la fama i també per la tragèdia. En 1925 va patir un accident de tràfic que li va provocar una fractura de crani, solucionada amb l'inserció de dos plaques de titani. Posteriorment en una entrevista en la BBC bromejaria amb el fet, on va afirmar que “amb estes plaques, es remata encara més fort”.

En 1927, Ralph Dean va anotar la friolera de 60 gols en 39 partits de lliga, la figura del campió, l'Everton. Si la xifra de gols anotats en una sola lliga pareix exagerada no ho és tant si donem un colp d'ull als seus números, en temporades successives, va signar uns registres de 45, 39 i 37 gols en un sols campionat.

En 1931 va anotar 39 gols en lliga, que sumat a les seues aportacions en totes les competicions va fer que tancara la temporada amb un total de 48 dianes. La temporada següent milloraria estes xifres, això si, centrat en el campionat de lliga, ja que per a Dixi Dean va ser un mal any en les competicions complementàries, en les quals el seu club, l'Everton, no va realitzar un bon paper. En 1932 Dean va signar 45 gols en lliga.



Les xifres de Ralph Dean no té comparacions en l'Europa contemporània, en cap campionat europeu de la seua època va haver jugador capaç d'acostar-se als seus registres. Si les xifres individuals són aclaparadores, mirant els números amb els que va tancar la seua carrera queden en minúcies.

Ralph Dean durant tretze temporades va militar en l'Everton, fent-lo amb anterioritat en el Tranmere United. Es va retirar de la pràctica del futbol en 1940 enrolat en les files del Notts County. En total, en el campionat de lliga en tota la seua carrera va disputar 473 partits, anotant 407 gols, que sumats als disputats com internacional, fan un total de 425 gols en 489 partits. A pesar dels seus números Dixi Dean és el quart màxim artiller de l'història de la lliga anglesa, encara aixi, pareix evident que haurà de canviar molt el futbol en el futur per a què algú puga acostar-se als seus registres.



Ralph Dean va guanyar amb l'Everton 3 títols de lliga, una copa i 2 Charity Shields. A les afores de Goodison Park, Dixi Dean té una estàtua de bronze en el seu honor. La seua vida de retirat no va ser especialment alegre, en 1974 perdia a la seua dona, dos anys més tard, degut a una embòlia, va patir l'amputació de la seua cama dreta. Quasi arruïnat, i tenint que treballar en l'Everton per a poder menjar, va morir en 1980 d'un infart m'entres presenciava un partit en Goodison Park. Bill Shankly, que el tenia com ídol absolut es va a referir a ell amb estes paraules "Dixi Dean fou al futbol, lo que Mozart a la musica."

1 comentari:

Anònim ha dit...

Murió en Godison Park mientras su Everton le ganaba al Liverpool por 1-0. Bien pensado, ¿acaso pudo soñar una muerte mejor? yo creo que no...tenía 80 años además.

BT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...