4 de jul. 2013

On juga la classe mitja?

Miguel Cardenal advertia setmanes arrere que el futbol espanyol havia d'acceptar la seua nova realitat, la d'haver-se convertit en un exportador de talent, un canvi de model històric, va advertir el mandamassa, que situarà als clubs en una nova realitat. Les paraules del responsable del CSD responen a la sempiterna actitud dels clubs espanyols, convençuts que els seus problemes, si algun dia es solucionen, ho faran per si sols. La LFP no està passant per un procés de decadència que no hagen patit abans altres campionats. La hui lluenta Premier League és el resultat d'un procés destructiu que ha desembocat en el producte actual després d'uns anys noranta que serviren de construcció. La pròpia Bundesliga està ressorgint de les seues cendres després d'un final de segle XX sumida en la foscor, la ruïna i la deixadesa. La diferència respecte a les dos grans lligues del moment és que a Espanya, encara, ningú està fent res per a posar les bases d'una recuperació. S'accepta el model ruïnós actual baix la convicció que és una simple mala ratxa en lloc d'assumir la fallida d'un model que ha col·lapsat.

Encara que els indicadors fa anys que adverteixen de la depreciació del campionat estem lluny de tocar terra. La mitjana de patrocini per a les samarretes dels equips ja està per darrere de campionats com el francès, molts clubs de segona divisió anglesa superen en ingressos a quasi tota la classe mitja – baixa de la Lliga BBVA. L'assistència als estadis es situa a nivells del calcio, el campionat amb menor afluència d'Europa, i en països com França, Alemanya o Itàlia, la Roures Premier League no és retransmesa per cap operador televisiu. Amb l'arribada d'inversors estrangers, juntament amb la construcció d'arenes que imiten als estadis alemanys per a la Eurocopa de 2016, La Ligue 1 amenaça amb convertir-se en la nova Bundesliga. Sense oblidar que ja hi han veus que adverteixen de les dificultats per a mantindre la quantia actual dels contractes de TV que s'estan pagant, és conegut que Mediapro duu mesos buscant un soci que l'allibere del ruïnós negoci del futbol que ella mateixa ha creat.

Però, seguint les paraules de Cardenal, on està exportant la LFP? Encara que és molt recurrent triar el cas anglès, on l'aterratge de jugadors provinents dels clubs espanyols va en augment, la classe mitja de la lliga emigra cap a altres latituds. Només a Rússia es troben dotze jugadors, alguns de la talla de Jurado o Rondón. Futbolistes com Pareja, Zapater, Caicedo o Mark Gónzalez que no fa molt formaven part del mercat al que acudien equips com el Saragossa, Espanyol, Betis, Mallorca o Getafe, ara es reparteixen entre el segon graó del campionat rus. Al costat d'este, entre Turquia i Grècia sumen 35 jugadors que fa poc engreixaven la mitja taula de la Lliga BBVA. Al campionat gal, la Eredivisie o la Sèrie A també trobem jugadors que un dia van ser part de la lliga espanyola. Sumant el cas britànic – Escòcia també compta – i alemany més de cent futbolistes de nivell mig-alt han deixat la LFP als últims 4 anys, l'equivalent a 4 plantilles de 25 fitxes. Contant amb els emigrats a Xina es podria formar un equip més.

Encara que la pèrdua de talent no és l'únic motiu de preocupació, ja ni s'importa qualitat per a suplir les baixes. Els jugadors de lligues menors que antany recalaven en els nostres equips per a pujar la competitivitat dels clubs menys grans passen de llarg. Hui dia estan fitxant pels grans clubs ucraïnesos, russos, turcs, francesos i per la tercera i quarta línia anglesa atrets per projectes més ambiciosos i millor remunerats. Fins i tot el poc que creua la nostra frontera tot just dura una o dos temporades si aconsegueix triomfar. Una tendència que s'accentuarà pròximament amb l'imposició de les regles de control financer. L'obligació de les entitats a reduir la seua massa salarial, al costat d'una pressió impositiva major, farà que la inversió en fitxes es reduïsca, fent menys atractiu encara l'arribada de jugadors estrangers i fomentant l'exportació de jugadors locals a altres campionats. Ja és significatiu que clubs com el Sevilla estiguen signant contractes de 400 mil euros nets a futbolistes que vénen amb l'obligació d'ocupar la vacant dels cracks que està venent.

Esta situació es podria veure com una oportunitat per a les pedreres, un nou esplendor per al professional format en les categories inferiors dels nostres clubs. Però també en eixe aspecte la classe mitja està patint una important sagnia. Advertits de la possibilitat d'adquirir talent a bon preu la Premier League – i cada dia més la Bundesliga – també s'està duent en quantitats industrials a jugadors de 16 i 18 anys, que al costat de la voracitat sense límits de Madrid i Barcelona estan contribuint a que ni tan sols en formació els clubs puguen competir en igualtat de condicions. La pèrdua de joves té una repercussió més perversa, eixos futbolistes difícilment regressaran a la Lliga BBVA independentment de si el futbol els eleva als altars o els deixa a meitat camí, serà el propi futbol anglès qui s'encarregue de donar-los recer en els clubs d'elit o en els de la zona baixa aportant-los una major seguretat esportiva i econòmica. Fins als propis futbolistes dels dos grans que busquen una cessió per a obtindre minuts prefereixen anar-se a Anglaterra o Alemanya que fer-lo ací.

Molts estan veient com ni tan sols poden fer caixa amb els seus jugadors a causa d'un excés de material en el mercat, acompanyat d'un selecte grup de compradors que saben jugar amb la necessitat aliena, contant amb l'avantatge de poder comprar a qui vulguen i on vulguen. No estem molt lluny de veure una selecció espanyola composta en la seua majoria per futbolistes que juguen en altres lligues. Prop de creuar el punt de no tornada, la situació de la LFP seguirà intacta mentre seguisca esta actitud i no haja una conscienciació general de que sense el recolzament d'una marca global, com la Premier League o la Bundesliga, ni els clubs ni la lliga podran eixir d'esta situació, convertint-se el problema en crònic, i per tant, en irreversible. Les apressants necessitats dels nostres equips els estan duent a contar amb fons voltor, negocis especulatius de voracitat il·limitada que acaben assecant les entitats amb les quals treballen. Esta classe de fons, mal cridats d'inversió, van nàixer en Sudamérica i han matat campionats com l'argentí o el brasiler, provocant el descens dels seus principals clubs. Davant la necessitat les entitats tendeixen a recórrer a pràctiques encara més nocives per a l'esdevenir del futbol nacional.

Com deia Cardenal, la LFP està condemnada a convertir-se en la pedrera d'Europa, la formadora de talent barat per als grans clubs. Una situació que pot deixar un panorama que ni la recuperació econòmica en la zona Euro podrà fer res pel nostre futbol, més a un món cada dia més globalitzat on la lliga és una competició cada vegada més local. Tristament el futbol espanyol només s'adonarà del seu problema quan el Reial Madrid i el FC Barcelona comencen a notar-lo, i llavors, açò, ja no tindrà solució possible.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessant i malauradament cert. Crec, en tot cas, que Barça i Madrid ho notaran abans del que pensem, quan se'n adonen que perden competitivitat a Europa. Enguany ja s'ha vist una mostra a les semifinals de la Champions.

Anònim ha dit...

Que la Liga está colapsando es un hecho probado. Que lo acepten TODOS y cambien el modelo cuanto antes es la única solución. Pero habría que imponer esa imposición, valga la redundancia. Un plante firme para equilibrar y relanzar esta liga de mierda.

Si los principales afectados no se plantan ya, quizá sea tarde para todos excepto RM y FCB que podrían salvar el pellejo. Pero como no podrían jugar solos, hay que rehacer los fundamentios de la Liga para que vuelva a ser competitiva e interesante

Pilgrim ha dit...

Que Ángel Torres, cuando no van ni sus hijos al campo, diga que el fútbol es un producto de lujo y el que quiera que se lo pague poniendo entradas desorbitadas... igual es que es muy tonto o igual es que es muy listo... con un campo vació a ver quien te grita... pero a ver como pagas...

Que el de Osasuna diga que le importa tres pitos el reparto de la TV que ellos nunca van a pelear la liga se venda como se venda, cuando los mayores beneficiados son los modestos de una venta conjunta... es que igual es muy tonto no teniendo quien le ponga publicidad en la camiseta más allá del gobierno navarro.. o igual es muy listo para fichar canteranos del RM regalados... pero a ver como les paga la ficha luego...

A mi se me abren las carnes cuando veo que hay equipos en segunda división inglesa y alemana que ingresan más que la mayoría de clubes de la Roures Premier League.

Jose Ramón Fuertes ha dit...

el otro día leía a un ingles decir como es que con esta situación las aficiones de los demás clubes no se levantaban en armas contra un modelo de liga cada vez vas excluyente... luego te pones a mirar que aficiones hay... valladolid.. todos del madrid... getafe, siquiera tiene...etc y se te quitan las ganas de todo.

Angel Torres: "El fútbol es un lujo, el que quiera ir al fútbol tiene que pagar por ello"
Patxi Izco: "ni con reparto A ni con un reparto B el Osasuna va a ganar nunca la liga, a nosotros nos da igual el tema del reparto televisivo"

Luego sale Del Niu y le ponen todos a parir, "nosotros" incluido porque es un noseque y nosecuantos.

Y ojo, que os están tomando el pelo con lo del Fair Play de la UEFA, es un ley que han impulsado Milan, Real Madrid y Bayern contra los "jeques"... aceptan barco (Chelsea , City..etc) pero ya ninguno más.. esa ley va hacer a los grandes que sean más grandes y los pequeños más pequeños. Es una medida elitista para consolidar una élite cerrada y que no acepte más socios. Es un "protejamos a los grandes de los inversores con pasta"

Anònim ha dit...

Es el fútbol que quieren, todos en casa a pagar por ver los partidos del Madrid y del Barça, y el lunes a comprar el Marca y el AS para discutir si hay Villarato o si Mou está triste.

Ya se han cargado la Liga, no hay competición, de haber cuatro o cinco candidatos fijos para luchar por el descenso hemos pasado a ocho o diez. Si siguen así van a conseguir que baje tanto el nivel que cuando los equipos españoles salgan a Europa no puedan ni competir contra equipos UEFA de Alemania o Inglaterra. Este año ya les han dado un buen repaso a Madrid y Barça, posiblemente por falta de tensión al estar acostumbrados a ganar partidos con la punta'l nabo.

Anònim ha dit...

No se donde he leído (creo que era algun twitter de esos de futbol finanzas) que para el siguiente contrato de TV ya hay quien dice que está en chino que algún operador pague lo que se está pagando ahora y que se venderán a la baja.. osea, vamos a ganar menos por TV de lo que ganamos ahora... esto lo sabia todo el mundo , menos los retrasados, aquí la noticia es que ya ha llegado el día...

Y la cosa es que seremos la única liga que renovará a la baja... Inglaterra ha pasado de 2900 millones a superar los 3000 (sin contar copas ni internacional, si cuentas son 3800 kilazos), La Bundesliga ha pasado de 490 kilos a 600.. el Calcio de 650 a 920... Francia de aprox 400 a 500 aprox... aquí de los 650 actuales nos podemos quedar en 100 o 150 menos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...