26 de març 2013

Bernat i l'entorn

Cada convocatòria en la qual es queda fora deslliga un torrent de laments, com si un grup de fidels vera fustigar al seu messies en un acte de violència social. De cop i volta Bernat s'ha convertit en una icona per a aquells que estimen els clixés que sustenten esta nova religió, en una daga amb la qual apunyalar un debat públic des de la convicció que els atorga la seua fe cega en un dogma. En mig d'este naufragi d'identitats molts veuen al menut interior com un cofre sacsejat per la tempesta al qual cal rescatar dels braços de l'onatge furiós, edificant sobre els muscles del xic una llosa pesada que li ajuda a construir-se la creença de ser un Giggs reformista castigat per una conspiració de necis dirigents.

És l'ariet a utilitzar com a base d'un discurs esgotat i buit que encara ressona per les canonades d'un entorn abonat a la irreflexió. Com si la mera repetició del discurs en defensa de l'ús de la pedrera fera aflorar en mig del solar en el qual s'ha convertit Paterna Xavis e Iniestas en qüestió de mesos per a fer del VCF una horda de bàrbars que pose fi al domini de Barcino sobre la península. Bernat soles és l'excusa sobre la qual justificar el clixé. Buit com un tronc corcat pel pas dels segles. Eixa voràgine del discurs repetitiu és acompanyat amb una sentència igual d'estulta – 'Que tanquen Paterna' – com a final apoteòsic. No hi ha lloc per a l'anàlisi. Encega a qualsevol.

Fins i tot als que tenen l'obligació de posar pausa a l'actualitat per a diferenciar-se d'un aficionat de barra de bar cauen en ell amb tremenda facilitat, com negació de la realitat, de la realitat d'una pedrera que no té res que aportar al primer equip a curt termini, i el que té, encara necessita anys de formació per a ser un projecte analitzable. No es parla de per què no ho hi ha, però s'exigeix que haja, sense més. Fiscalitzant al primer que gose asseure's a la banqueta de Mestalla en lloc de preguntar-se per que l'estat de la línia de producció que fins al 2008 va fer del VCF el club amb més canterans a la seua plantilla – sense contar amb l'Athlètic – ha deixat de funcionar. Darrere de la primer equip no hi ha molt. I pareix no escandalitzar a ningú.

Eixa absència de promocionats ha convertit a l'últim valor donat per Paterna en una ampolla de cava explosionant en totes direccions. Convertint a Bernat en un jugador revolucionat, amb la necessitat de demostrar, pressionat per eixe aura messiànica que li volen encasquetar que aniquila la necessària pausa i tranquil·litat al seu joc. Com si no tinguera prou amb lidiar amb les pors del debutant. L'al·legat ha convertit al idolatrat en una olla d'estrès a punt d'esclatar, en prejudici del seu propi rendiment i formació, trobant al mantra imposat l'excusa per a creure's el que no és, per a jugar amb les pulsacions deslligades abastant més del que pot per a lluir per desbocat, no per vàlid. Paradoxalment el camí que busca entronitzar al futbolista acabarà per soterrar-lo amb lentes palades.

Si el Barça – eixe ens destructor de tantes coses – va tardar tres anys en donar-li galons al mismísim Messi, jugant minuts finals en partits decidits com mètode per a formar a un talent en progressió allunyat de l'obligació de la victòria, ací l'ansietat ambiental exigeix pedrera per pedrera, perdent l'objectivitat, passant per alt les necessitats de l'equip, del club, i del propi jugador. Bernat és pura adrenalina sobre el camp, impossible de jutjar com jugador i si com ànsia amb potes. Des de l'experiència de graderia tots hem vist debutants meravellosos brillar, perdent per falta de físic o maduresa, convenint el col·lectiu que li feia falta foguejar-se per a acabar d'encaixar. De cop i volta tot això va desaparèixer per a lamentar caigudes de convocatòries de xiquets de 20 anys com qui veu lesionar-se a Maradona minuts abans del partit davant Anglaterra. Tots indueixen a accelerar el procés amb un al·legat irracional. I no pararan fins a matar-lo, perquè és seu.

7 comentaris:

Noé Hernández ha dit...

Estaria d'acord amb això que cal anar incorporant-lo poc a poc, però no és el cas. Juga un partit, i és passa un parell de mesos en la grada. Per molt jove que siga és l'únic jugador pur de banda que tenim (opinió clar).

No hi ha que carregar-lo de pressió cert, però si hauría de tindre més oportunitats.

THB ha dit...

Ja ho dic en el post... Bernat viu estressat per les preses que li indueixen a tindre. I això fa que no jugue lo que tindria que jugar, perquè corre molt, si, amb molt d'ímpetu, si, però això no és jugar, es còrrer com un pollastre sense cap, vol demostrar massa coses al mateix temps.. i acaba per no fer res.

El missatge que volia donar era eixe. Li falta més calma i saber estar no qualitats.

Li haguera vingut molt bé una cessió al Elx o un equip d'eixos per a tranquil·litzar-ho un poquet.

Pepe Gumbau ha dit...

Entender que hay que proteger y prevalecer la maduración personal y deportiva de cada canterano antes de mostrarlo mediáticamente a todo el mundo, y tener en cuenta lo que esto respecta para un chico de 20 años."

Beneficio mediático poco y peligro para su estabilidad personal y emocional mucha.

A ver si aprendemos ya a como llevar la información de los canteranos por el bien de los jugadores. Contar con un técnico en psicología para marcar criterios de participación pública con los jugadores jóvenes por favor, que la mayoría de las veces no están preparados para esto y se llevan porrazos enormes.

En otros clubes lo gestionan desde hace años.

Anònim ha dit...

Hay mucho que comentar al respecto.

1º. Está bien dar minutos a jugadores en partidos decididos, pero son escasos ese tipo de partidos, los marcadores del VCF son muy justos.

2º Veo bien la cesión de jugadores en equipos punteros de 2ª División, o de media tabla para abajo en equipos de 1ª División.

3º Cada aficionado del VCF, cree estar en posesión de que es lo mejor en cada momento del partido, y contra esto nadie puede luchar.

4º La presión del VCF por entrar en Champions este año y todos los demás, es tan grande, que cualquier entrenador consecuente sabe que esa empresa está hecha para jugadores hechos.

5º Piatti no es mejor que Bernat, pero ha costado 6-7 millones de euros y si quieren engañar a alguien para venderlo tendrán que mostrarlo. Lo mismo digo de Cissokho.

6º Bernat es un jugador que hay que mimar y explicarle las cosas con cariño(Psicología).

Yo creo que nadie en Mestalla espera que Bernat se vaya de 4 jugadores llegue a linea de fondo, centre y él mismo remate de cabeza y marque gol por toda la escuadra.

Pero en partidos atascados, en los cuales la profundidad brilla por su ausencia, es cuando Bernat, un jugador que encara (el único junto a Feghoulli) y centra, tendría posibilidades de jugar.

Otra cosa es el estado de la cantera, que ya comentaste acertadamente en su momento.

PEPELU.

THB ha dit...

El primer punt:

no he dit que se'ls donen, sinó era un exemple. Ací la versió nostra sempre ha sigut enviar 2 anys de cessió al jugador.. Albelda, Angulo, Silva...etc

i el 7º punt (o el que va baix del 6º) no no estic d'acord. Soles hi ha que vore les reaccions de la gent quan no juga o el substitueixen. Hi ha massa ánsia per vorelo jugar.

Pepe Gumbau ha dit...

El club està obligat a gestionar el seu producte.

Es com si te passares 5 anys fabricant un coche per a deixar-lo caure, sense xòfer, per una pendent no més eixir de fabrica amb l'esperança de que no se'n eixca del camí asfaltat i de que vaja a parar dins d'un concessionari bo on triunfe de per vida.

THB ha dit...

Però no soles amb els xiquets, amb els professionals també. Ací abans es protegia al jugador tapant-li les vergonyes.. "fulanito no s'ha entrenat hui, que tenia gastroenteritos"... "menganito s'ha quedat al gimnás amb molesties"... ara es el propi club qui filtra que fualinito no té gastroenteritos, sinó que está coscat, i que menganito no té molesties, te resaca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...