4 de nov. 2009

Borussia Mönchengladbach.

Parlar de la història del Borussia Mönchengladbach és parlar d'una història incompleta, per justícia estos devien haver sigut el primer club alemany a alçar la copa d'Europa, fita que l'infortuni i una decisió més que polèmica de la UEFA es van encarregar d'evitar. Anterior a la creació de la Bundesliga (1963) a Alemanya no existia cap torneig de lliga, cada lander disputava el seu campionat regional des del segon cap de setmana d'Agost fins al primer de Desembre, els millors clubs de cada estat federat competien en la seua pròpia lliga, solament els millors de cada federació regional, a la primavera, coincidint amb el desglaç, s'enfrontaven en eliminatòries a partit únic als diferents campions dels landers per a determinar el millor club d'Alemanya. Gràcies a este peculiar sistema podem entendre perquè el Bayern de Munich va guanyar el primer títol oficial en tota la seua història en 1969.

La irrupció del Borussia (Prusia) en la Bundesliga data de 1965, solament dos anys després de la creació del torneig. Cinc anys abans, les Zebres (die Fohlen) conquistarien la copa alemanya després d'imposar-se al Karlsruhe per 3-2 en la final. Sens dubte la dècada del Gladbach són els anys 70, on el futbol germà va explotar definitivament. El Borussia va ser el primer club alemany a repetir títol de forma consecutiva ( 69/70, 70/71), record que milloraria solament un parell de campanyes després, succeint a un emergent club de províncies, el Bayen Munich. Va Repetir campionat de forma consecutiva durant tres temporades (1975, 1976, 1977). En eixe transcurs va emergir una rivalitat esportiva, que dividiria al país. El futbol del Gladbach entrenat per Hennes Weisweiler (basat en l'escola holandesa, amb adaptacions germàniques) contra el classicisme de l'emergent Bayern de Munich (campió d'Europa), un debat nacional que solament té comparació al existent en Argentina entre el Bilardisme i el Menotisme.

Els màgics setanta no solament va portar un torrent de títols nacionals, el club de Renania del nord va alçar el doblet de lliga i UEFA en 1975, la final la va disputar contra el Twente holandès, empatant a zero en el Bolkeberg i imposant-se per 1-5 a Holanda, les zebres van eixir al camp aquella nit amb homes com Stilelike, Bonhof o Simosen, que al costat de Heynkes, els dos amb dos gols, serien els homes del partit. Un triomf que va servir per a resabalar-se de la
derrota en la final del torneig de 1973 a mans del Liverpool de Bill Shankly, un Liverpool que tornaria a derrotar al conjunt Alemany en la final de la copa d'Europa de 1977 .



L'èxit en la copa de la UEFA ho reeditaria solament un parell d'anys després, en la 1978/79 es va imposar a l'Estrela Roja en la final,
amb empat a un a Belgrad (amb gol en pròpia meta de Jurisic) i amb victòria per 1-0 a Alemanya (Simonsen) atorgant-li al Borussia el seu segon entorxat europeu.



Però sens dubte la gran decepció, i una vergonya per al futbol mundial, va ser l'esdevingut en la copa d'Europa de 1971, edició que molts a Alemanya atorguen com vencedor moral al Gladbach. L'equip comandat per Jupp Heynkes, Berti Vogts, Stielike, Udo Latek i Alan Simonsen, van eixir deslligats al Bolkeberg, endossant un 7-1 al Inter de Milà. La desgràcia va acabar amb eixe moment històric, finalitzant el partit un aficionat italià, va llançar una ampolla de cristall que va impactar sobre Roberto Boninsegna (jugador del Inter) causant-li una commoció que li va fer perdre el sentit, el partit va ser suspès, obligant la UEFA a reprendre's dies després, des del minut zero, en l'Olímpic de Berlín a porta tancada (0-0). El partit de tornada va resultar desastrós, 3-2 per als italians, que a posteriori, perdrien la final contra l'Ajax. Els setanta van deixar 9 títols en les vitrines del club.



En el Borussia-Park descansen dos títols de la UEFA, que podrien ser tres, si no s'haguera perdut la final de 1980 contra el Eintrach de Frankurt, set anys després (1987), davant el Dundee United, el Borussia
va perdre unes semifinals que tenia en la butxaca, 1-1 en Escòcia i derrota per 0-2 en el Bolkeberg. 1980 va ser un any de derrotes, ja que eixa temporada per una roina diferència de gols, les zebres, quedant empatat a punts amb el campió, va veure com el títol de la Bundesliga viatjava a Munich, desgràcia que repetiria en 1984, esta volta a favor del Stuttgart, any que culminaria perdent en la tanda de penals la final de copa contra el seu pitjor enemic, el Bayern.

Altra final perduda en la tanda de penals va ser la de copa de 1992, davant el Hannover. En 1995 el Borussia va tornar a alçar un títol, (4-0 al Wolfsburg en la Pokal) triomf que li va servir per a arribar a les ultimes rondes en la recopa de l'any següent. En eixe equip militava
un jove Stefan Effenberg, estrela de la final copera. Caurien en quarts de final de la recopa a mans del Feyenoord. En la 99/00 després d'encadenar una sèrie de desgràcies institucionals el club va donar amb els seus ossos en segona, categoria que recuperaria dos temporades després.



En el seu registre històric figuren golejades com un 12-0 al Borussia Dortmund en 1978, un 11-0 al Schalke en 1968 o el 10-0 aconseguit davant el Eintrach Braunschweig al novembre de 1984. De la pedrera del Borussia han eixit jugadors com Lottar Matthaus, Stefan Effenberg, Reinard Bonhof, Jupp Heynkes, Berti Vogts, Stielike, Udo Latek o Marco Marin i ha explotat gent com Alton Pólster, Uwe Rahn, Martin Dahlin o Patrik Anderson.

1 comentari:

Paco Gisbert ha dit...

El Gladbach va ser el primer equip estranger del qual em vaig enamorar, a començaments dels anys 70, quan jo només era un xiquet. Aquell va ser un equip al qual el futbol no li va fer justícia. Fou el precursor del futbol total de l'Holanda del 74 i 78 i la seua columna vertebral va ser també la de l'Alemanya que guanyà el mundial al seu país al 74.
Moltes gràcies pel post. Una joia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...