19 de maig 2009

El nou despertar de l'Europa de l'est.

L'Europa futbolística que es va amagar darrere del mur després de la guerra va ser un viver de grans futbolistes, l'Hongria dels 50 i 60 era una maquina temible, la URSS, Iugoslàvia, i en menor mesura Polònia i la RDA van ser grans potències futbolístiques que podrien haver enlluernat al món si la conjuntura política haguera sigut altra.

Este dimecres pot produir-se molts anys després la consolidació del nou despertar del futbol de l'est. El Shaktar s'enfrontarà a tot un Werder en la final de la copa de la Uefa a Istambul, podent ser per segon any consecutiu un equip de l'Europa oriental campió continental, un fet que no ocorre des de 1975, on el Dynamo de Kíev va succeir al Magdeburg (campió en 1974) com campió de la recopa.

Probablement en la memòria de la majoria solament perduren borrosos records del gran Dynamo de Kíev dels vuitanta, dos vegades campió de la Recopa (3-0 Ferencvaros 1975 i 3-0 Atlètic Madrid 1986), o el domini en la màxima competició del Steaua i l'Estrel·la Roja de finals dels vuitanta i principis dels 90, però si fem un cop d'ull a la història de les competicions continentals, podem trobar una més que notable presència de conjunts orientals.

Les victòries més sonades poden considerar-se la del Dinamo de Tbilissi en la final de la recopa de 1981 per 2-1 davant el Carl Zeiss Jena de la RDA, ambdós conjunts van eliminar a notables d'Europa, els georgians van golejar per 4-1 al West Ham en quarts de final, mentre els alemanys es van imposar al Benfica en semifinals i al València CF en vuitens, sent el vigent campió.

També en la recopa trobem finalistes com el Górnik Zabrze, campeonisim polonès, que es va enfrontar al Manchester City en 1970 en la final, després d'eliminar a la Roma en semifinals i al Rangers escocès en vuitens. En esta competició també podem trobar campions com el Slovan Bratislava ( 3-2 Barcelona 1969) , Magdeburg ( 2-0 Milà 1974) o a subcampións com el MTK Budapest ( 3-3 i 1-0 Sporting Lisboa 1964 ), Dynamo Moscou ( 3-2 Rangers 1972 ), Ferencvaros ( 3-0 Dynamo Kíev 1975) o Lokomitv Leipzig ( 1-0 Ajax 1987 ).

Per a trobar al primer conjunt de l'est en una final continental hem de retrocedir fins a 1963, temporada en la qual el Dynamo de Zagreb va aconseguir tal honor. Es va enfrontar al València CF en la final de la UEFA, va haver d'eliminar prèviament al Bayern de Munich en quarts de final, on li va endossar un 4-1 a Croàcia, i va traure un empat sense gols en Munich, per a acabar perdent per 2-0 i 2-1 la final contra el conjunt de Mestalla. La temporada següent el conjunt hongarès del MTK Budapest disputaria la final de la Recopa contra el Sporting de Lisboa, després d'empatar a tres el primer partit, i perdre per 1-0 el replay. El conjunt croata ho aconseguiria anys més tard, on acabaria per ser campió després de vèncer al Leeds United en la final de 1967 (2-0 i 0-0), on prèviament va haver d'eliminar a Juventus (quarts) i Eintracht de Frankfurt (semifinals).

En el palmarès de la UEFA, obviant a l'esmentat D.Zagreb, podem trobar campions com el Ferencvaros Hongarès ( 1-0 Juventus 1965) o subcampións com el Ujpest Dozsa ( 3-0 i 2-3 Newcastle 1969 ). La presència a partir de 1970 en esta competició de conjunts de l'est és escassa, solament es troba la final perduda per l'Estrel·la Roja en 1970 contra el Borussia Monchengladbac ( 1-1 i 1-0 ) i la modesta presència del Videoton Hongarès en 1985, on va caure amb estrèpit davant Reial Madrid per 0-3 a Hongria i 1-0 a Madrid. En 2005 el CSK Moscou va trencar la sequia impossant-se al Sporting Lisboa en la final, la temporada passada el Zenit va alçar la segona UEFA per a Russia.. el dimecres, qui sap si Ucraïna escriurà altra pàgina d'or en l'historia del futbol en l'Europa del est.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...