23 d’abr. 2013

Reivindicació del futbolista Banega

Dóna igual el que faça. Hem arribat a un punt que de Banega només es destaca el negatiu i s'enfondeixen sospites sobre el seu joc quan gosa erigir-se en protagonista del partit, lapidant amb silencis la seua influència als encontres encara que pels seus peus passe tota l'estratègia ofensiva de l'equip, i sobre els seus gambeteos, dependisca la fiabilitat del grup al camp. Sempre es dirà que és irregular, o com a molt, en un atac de bondat sense precedents, encunyaran allò que fa un partit bo de cinc. No hi ha major injustícia que eixa. Altres tenen la gràcia de poder viure amagats darrere del gol, encara que en eixe trànsit, en l'abans i en el després, soles mostren indolència i anonimat. Els serveix l'estampa. A Banega ni tan sols un llenç sencer.

“Banega, cómodo entre idas y venidas, entre corrientes y chispazos, encontró su sitio, la mejor de las noticias para el Valencia. El medio se personificó como remedio a la espesura, primero con la conducción y el regate, después con el pase de escuadra y cartabón al desmarque de un Canales que lo hizo todo bien. El argentino fue el Valencia sobre Cornellá.” Va escriure Jordi QuixanoElPaís. “El Valencia fue otro con Banega en el campo, con su participación el equipo encontró rumbo, ganó en criterio y se hizo con el dominio del partido.” Crònica de l'AS sobre el Valladolid. I el dia de l'Atlètic al diari Marca: "Antes y después de los goles, del intercambio de credenciales ofensivas entre uno y otro equipo, no hubo concesiones en el centro del campo. A la intensa presión que siempre propone el Atlético contestó el Valencia con insistencia, con la misma fórmula e incluso gobernó el potente y embarullado enfrentamiento en el primer tiempo. En esa lucha destacó Banega.” Opinió que coincideix amb la del LEVANTE-EMV “La arquitectura de Banega ató al Atlético.”

No hi ha major sentència contra el clixé que acudir a les puntuacions que els periòdics realitzen després dels encontres, en elles s'observa sense replica possible la gran actuació de l'argentí des que va reaparèixer de la seua lesió: És el millor valorat per qui menys ho valora. Amb mitja cama de titani el barrilete rosarino ha agafat el timó per a canviar-li la cara a un equip que olorava a cadàver allà pel mes de gener. Ni tan sols superar nou mesos allunyat dels terrenys de joc, després d'una lesió que li podria haver costat la carrera, li serveix d'elogi. Ni tampoc d'excusa. Banega no té dret al cansanci, al dolor, ni tan sols a ser humà. Se li exigeix que siga Maradona tots els dies, cosa que ni tan sols Diego va ser capaç d'aconseguir.

La plenitud del futbolista s'observa en les dades. És dels jugadors que més balons recupera de l'equip, té un encert amb les passades del 83%, dels més alts de la lliga. La seua presència no es limita a posar el cul en pompa per a dibuixar un nou concepte futbolístic, inicia el 80% de les jugades en atac per a disfressar-se d'stopper en defensa. Els seus 89 balons recuperats no disten molt dels 105 d'Albelda (185 Tino Costa), amb una clara diferència, Éver no és un mig centre defensiu la tasca del qual siga destruir el joc del rival, i a més, s'ha perdut els primers 4 mesos de competició. Banega està fins quan no se li veu. És cert que també perd molts balons, però no és més que perd els mateixos que solia perdreRubèn Baraja, el jugador argentí esta al seu nivell en eixa faceta. Un aspecte que no es sol tindre en compte quan es fan judicis de valor és que fa escasses dos setmanes va complir 24 anys, el que denota que personal i professionalment és un jugador que encara no ha arribat a la maduresa, i això, fa més valuosa la propietat del volant de Rosario. La seua millor versió encara està per arribar.

En altra comparança odiosa amb el gran capità tampoc ix mal parat. Si situem als dos amb 24 anys al València veiem que pràcticament han jugat els mateixos partits en primera divisió amb la samarreta blanquinegra: 112 Banega per 138 Albelda. La diferència de partits es basa en una lesió de nou mesos. Si mirem les dos primeres temporades completes que van disputar a la LFP l'argentí ix guanyant. Al seu primer any va disputar 58 encontres pels 40 d'Albelda, i en la seua segona temporada 41 per 42 en favor del valencià. El jugador de la Pobla Llarga no es va consolidar a l'equip fins a la seua quarta temporada completa, just en la que es troba Banega en estos moments. Els dos van disputar partits residuals al seu debut (17 Banega, 11 Albelda) i els dos van patir una cessió d'un any. Encara que per diferents motius.

Per a combatre la creu de la irregularitat soles cal viatjar al passat i visitar als enemics. Açò escrivia Pau Fuster a Superdeporte al desembre de 2011, un mitjà que no escatima esforços en injuriar la figura del jugador: “Su excelente temporada y su actitud están siendo claves para que el club esté pensando en ofrecerle la renovación. Éver comenzó la temporada a un nivel alto y a pesar de la lesión (mes i mig) ha mantenido una línea regular.” Altre mitjà hostil amb el jugador, el Diari As, publicava açò a l'octubre de 2011: “ Hoy por hoy Banega es pieza imprescindible en los planes del Valencia, hasta el punto de que ha relegado a un segundo plano a su competencia en el equipo.” Si avancem fins a febrer de 2012 el periòdic que dirigeix Joan Carles Martí tornava a destacar la regularitat de l'argentí: “Banega, tras unos inicios en el club titubeantes, se ha convertido en una pieza clave en este Valencia.” Setmanes més tard Toni Calero a Las Provincias anava més enllà: “El club le dio una oportunidad y Banega se puso a liderar desde el centro del campo el juego del Valencia. A pesar de la lesión que le mantuvo alejado de los terrenos de juego mes y medio se ha convertido en el principal sustento del equipo sobre el césped, tanto que de él dependen las aspiraciones de los blanquinegros esta temporada.” Un anys abans del partit davant el Màlaga, la seua última gran actuació, Banega ja era el millor sobre el camp.

En massa ocasions tendim a creure que un futbolista pel mero fet de cobrar milions i ser famós serà capaç d'arreglar-se-les a soles per a enfrontar-se a la vida i superar els seus problemes sense dificultat. Res més lluny de la realitat. Drogba relata a la seua biografia com va estar prop de perdre's per al futbol quan va fitxar pel Chelsea. Desproveït del seu entorn, a una ciutat desconeguda, a un vestidor dur, i a soles en un club estrany va entrar en un estat de desesperació que li va posar al límit de la depressió. La perspicàcia de Mourinho per a donar-se compte del problema va evitar que el costa marfileny es convertira en Robert Enke. Al València haguè qui va creure que bastava amb dur-li el menjar preparat a Banega.

El seu aterratge a una cova de llops famolencs no va ser senzilla i va sumir al jugador en passadissos obscurs dels quals ningú el va ajudar a eixir. Encara hui li pesa allò, i encara hui ningú s'ho perdona. La seua faceta extraesportiva s'ha convertit en una llosa que tira d'ell i no li deixa avançar. Encara fent progressos significatius se li segueix castigant sense pietat, segueix abandonat sense l'ajuda de ningú, ni tan sols se li reconeix lo més bàsic: el seu bon treball, el seu canvi d'actitud, el seu envejable estat físic, el seu esforç per millorar. A Banega li demanen la lluna, i el dia que la porte, també serà motiu de critica.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

No es mi intención negar la evidencia de que Banega es el jugador con más talento y clase del equipo, eso lo sabe hasta el más ignorante, y se está esforzando en evolucionar, qué duda cabe, pero hay muchos matices. El único pero que le pongo es que retiene demasiado el balón en las transiciones de contraataque, y le cuesta soltar el balón, eso y que podría chafar un poquito más el área rival, porque cuando lo hace no le sale del todo mal.

Banega evoluciona y se le nota más suelto, cuando tiene la tranquilidad de tener un mediocentro como David, que cubre sus espaldas y las de Parejo.

La comparación en efecto es odiosa, porque has tocado uno de mis puntos débiles, David Albelda, al que he perdonado pero no olvidado su denuncia al club, aún así David es el mejor medio centro que ha tenido el VCF en los últimos 40 años, y eso es fácilmente demostrable, no hay más que mirar su hoja de servicios (pese al borrón).

Como bien dices Banega ha recuperado 89 balones por los 106 de Albelda, pero con un matiz, el argentino ha jugado 10 partidos más, 23 contra 13.

Y ya puestos en estadísticas, Albelda ha perdido 66 balones, mientras que el argentino 208… demoledora esta estadística.

Resumiendo que para los partidos jugados por ambos, David por partido recupera 4,61 balones y pierde 2,87. Mientras que Banega recupera 3,87 balones y pierde 9,04 por partido.

No es oro todo lo que reluce, pero casi, visto desde otro punto de vista.

PEPELU.

Desme Mou ha dit...

Banega no es mcd , me parece significativo que sea el tercer o cuarto jugador que mas balones recupera. Si te fijas, los jugadores ofensivos pierden muchos mas balones que los defensivos, por una obviedad, arriesgan mas en el pase, y están mas cerca del área, rodeado de la división panzer del contrario. Si albelda jugara arriba perdería los mismos balones, mira cuantos pierde messi.. O cr7.

Su mania de relentizar el juego reteniendo en demasía el balón es una seña muy suya, un defecto, pero si te fijas en el resto del equipo, es muy raro que un jugador del vcf juegue a un toque o de un balón largo, somos especialistas en desperdiciar contraataques por hacer pases preciosistas, asistir de rabona y jilipolleces parecidas. Los jonases, soldados y cia son los top en eso.

La verdad es que la comparación me ha quedado L revés de lo que quería, lo pretendido decir ahí es muy simple, banega tiene 24 años recién cumplidos, y esta en números y situaciones de un jugador de su edad, y un jugador de su edad muy bueno.

Anònim ha dit...

En efecto pierde más balones porque arriesga más, de eso no hay duda. Y eso debe ser así.

Te puedo asegurar que si Albelda jugara mas arriba perdería tres veces más balones que Banega, cada uno tiene su función en el equipo.

Sobre lo último estoy de acuerdo, es un jugador que va madurando en su juego, y cada vez se hace más imprescindible, le falta pulir sus defectos... y entonces ya lo podrán vender, para nuestra desgracia.

Sobre los comportamientos de los jugadores en general, igual digo una barbaridad, pero echo de menos una figura en el club que los aconseje, algo así como un guia de protocolo, sobre hábitos. Una voz autorizada que cuando lleguen al club les diga.
-Bienvenido a este club, y recuerda siempre que estas en el VCF. Respeta este escudo hasta el final.

PEPELU.

Desme Mou ha dit...

Eso ya exsite, se llama consultor de traslados. Los clubs-top los contratan y estan pendientes del jugador , hasta para encontrarle la marca de crispies preferida, contratar la compañia del gas...etc

El tema tiene un articulo, y lo estoy pensando para hacer en Mayo. El fracaso de un fichaje en el 90% de los casos se debe a la adaptación, y para evitar esos casos tienen mucha culpa los consultores de traslado. Hay que contratar a una compañia de esas para el vcf!!

Por cierto, he buscado los números de Baraja.. en la temporada 2001/02 perdió 96 balones.. y recuperó 90.. Banega está a ese nivel!!.

Anònim ha dit...

Consultor de traslados, o el tío de la vara (en la versión peninsular).

Pero claro todos esos adelantos van en consonancia con el tipo de dirigentes de cada club ...no te digo más. PROFESIONALIZACION Y SENTIDO COMUN. Y esto es un p.... caos absoluto.

Buen dato el de Baraja, lo poco que jugó esa temporada y lo trascendental que resultó, se me pone la piel de pollo solo recordar aquel VCF-Español.

PEPELU.

Jose Ramón Fuertes ha dit...

"El único pero que le pongo es que retiene demasiado el balón en las transiciones de contraataque, y le cuesta soltar el balón, eso y que podría chafar un poquito más el área rival, porque cuando lo hace no le sale del todo mal."

Coincido en eso, pero creo que es más cosa del entrenador. La forma que tiene de jugar el VCF no ayuda a que chafe más el area, que no sea más baraja... con un Benitez Banega seria mucho más incisivo.

Pero tanto con Emery como con Valverde , con este último creo que más influenciado por el tipo de jugadores, nos da por ser una imitación de mercadillo chino del Barça.

pero nada, ellos ahí, que si el gambeteo, el pase de tacón... me ponen negro cuando los veo.

Noé Hernández ha dit...

El valorarem quan se'n vaja, cosa que ja haguera passat de no haver sigut per les maleides lesions.

En la meua opinió, el VCF del futur hauría de girar al voltant del trío Banega-Parejo-Canales.

Pico ha dit...

Si banega esta be en el partit,es molt raro q no traguem algo positiu,es diferent i crec q no se li fa justicia igual q dius tu. Ademes aimar era regular? I tots el tenim com un idol i fea dos partits bons de 8

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...