23 d’abr. 2010

Un vell derbi del est


No fa molt en la freda i opaca RDA els encontres entre el Carl-Zeiss Jena i el Dynamo Dresden representaven molt més que un partit de futbol, era el xoc entre els dos contrapesos al poder pre-establit en la Berlín futbolística ( i política), els dos magnànims dominants del primigeni futbol post-bèl·lic en la zona roja alemanya. Lluny d'aquells enfrontaments dels anys seixanta i setanta, que paralitzaven durant 48 hores una nació castigada fins a l'extenuació en les seues llibertats, es van enfrontar el passat cap de setmana en Dresden ambdós conjunts.

Ja oblidats aquells durs duels en blanc i negre, i sumits en la depressió post-reunificadora que ha llastimat tot el futbol de la RDA des de 1992 , les dos entitats van tornar a veure's les cares en altre apassionant derbi en el modern Rudolf-Harbig, estadi inaugurat el passat mes d'agost, que va acollir a més de 30 mil espectadors per a reviure amb renovada passió aquella vella rivalitat nascuda a la calor de la postguerra. A diferència del passat, en els temps dels clàssics derbis d'antany, ni entre les graderies del cosmopolita recinte saxó, ni entre els carrers de la ciutat del est més apassionada per l'esport rei, ni en els vestuaris d'ambdós equips, havien mirades nervioses, gestos tibants ni silencis incòmodes davant la possibilitat de creuar-se amb un Informelle Mitarbeiter , col·laborador informal de la Stasi. Càrrec amb el qual el govern socialista de la RDA nugava per a tota la vida a futbolistes, empresaris i tota classe de personatges públics per a que realitzaren el treball brut dels serveis d'intel·ligència entre l'elit ossie.. vigilar e informar sobre tot moviment i actitud de qualsevol personatge influent. Qualsevol aspecte de la vida quotidiana era susceptible de ser utilitzat en favor del regim. Els vestuaris de la Alemanya comunista estaven infestats de IM's.

El Dynamo Dresden conta amb un dels millors historials europeus d'un club en la RDA, malgrat que Magdeburg guanyara la Recopa en 1974, i tant Carl-Zeiss Jena com Lokomotiv Leipzig es plantaren en ambdues finals continentals. El conjunt aurinegre va ser el qui més partits europeus va disputar i més rondes va passar, a pesar de no disputar cap final. Gerd Weber, mític jugador de el Dynamo, i una de les estrelles de la RDA, era col·laborador de la Stasi, un Informelle Mitarbeiter , com tants altres futbolistes del est. Quan la gent de Erich Mielke et triava, no havia possibilitat alguna de dir que no. La negativa comportava tortura i pressó, la família d'un traïdor, vivia la condemna del presoner en vida. En un desplaçament del D.Dresden a Eschende, per a enfrontar-se al conjunt local, el Twente, diversos companys seus van rebre en l'hotel de concentració la visita del president del Colònia. Davant un cafè fumejant, en un racó apartat de mirades inquisidores, i banyats per l'espès fum del tabac occidental, un producte de luxe en la RDA, va dipositar sobre la taula passaports, bitllets d'avió, i tota classe de documents preparats per a que els quatre millors jugadors del est desertaren rumb a l'opulenta Alemanya occidental. Weber no va informar a la Stasi d'este esdeveniment, però si ho van fer altres tres jugadors de l'equip, un d'ells contava amb l'exclusiva missió de vigilar a Weber. Gerd Weber va ser empresonat, torturat, condemnat i apartat de la pràctica del futbol a perpetuïtat per traïdor.

Ni tan sols els desertors escapaven a les garres de la Stasi. Lutz Eigendorf, estrella del conjunt de Mielke, el Dinamo Berlín, va desertar després del viatge del conjunt berlinès a Kaiserlautern para disputar un partit. Mai va tornar a trepitjar la RDA. El cap de la Stasi, mecenes del club, va jurar que Lutz mai jugaria en la Bundesliga. Tres anys després, va morir en un accident de tràfic. Després de la caiguda del Mur, es va desvetlar en els arxius del ministeri de defensa comunista que el jugador tenia assignats, ja en la seua vida en l'oest, 50 membres de la Stasi. Les causes de l'accident es van produir per conduir borratxo. Sospitós si es té en compte que Eigendorf no tolerava l'alcohol, ni el gluten. Les llandes de cervesa buides, trobades en l'interior del vehicle, superaven en molt la quantitat ingerida, una taxa d'alcohol insuficient per a provocar un accident de tals magnituds.

Gerd Weber Mai va ser considerat un traïdor pels seus, l'odi cap a Berlín, Mielke, la Stasi i el Dinamo Berlín en la capital saxona contínua latent fins i tot hui dia. Weber és un símbol i un ídol entre la massa aurinegra, va ser rebut amb els braços oberts en la modesta reedició del derbi del est en la 3.Lliga i restituïda la seua imatge de forma oficial. Encara que lluny de l'opulència d'antany i allunyats del glamour de competir cara a cara per un campionat de lliga o en unes semifinals de copa, l'empresa que va tornar a reunir diumenge passat a ambdós conjunts no era tampoc de menor importància, ni més ni ni menys que un ascens, amb la possibilitat de tornar al futbol professional, deixant a l'etern rival en la cuneta.

Encara que els nous ídols del est estan molt lluny del nivell dels Torsten Gütschow , Trauttman o Peter Ducke, en el nou Harbig, una nova hornada de joves ossies van representar d'allò més bé l'emoció i la tensió que genera un dels millors derbis que es poden viure en la vella Europa. El Jena es va imposar als seus rivals per 0-3, tornant-los l'afronta que va suposar el 0-4 aconseguit pel Dynamo en la primera volta, deixant així als aurinegres pràcticament sense possibilitats d'ascens. El Carl-Zeiss encara opta al liderat, i depèn de si mateix per a retornar a la segona divisió del futbol alemany. A falta de quatre jornades per al final el Dynamo Dresden després dels resultats dels seus competidors, va augmentar la seua distància respecte a l'ascens de quatre a set punts.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...