27 de nov. 2009

Planificació anglesa ( I ).

Fa uns dies escrivia sobre la nova planificació germana basada en la regeneració de barris amb la construcció de complexos d'oci i esportius que servien no a soles per a revitalitzar zones deprimides, sinó per a dotar d'instal·lacions de primer ordre a les ciutats, de la qual cosa , no solament treien partit els propis ciutadans, per generació de treball i zones verdes, sinó els principals clubs de les ciutats, que obtenien estadis acords als temps actuals, que podien utilitzar com armes de finançament que els permeteren situar-se en l'elit del futbol alemany a curt termini.

El fenomen no és exclusiu del país teutó. En Anglaterra, amb la petició del mundial de 2018(o 2022) s'estan obrint expectatives de similar calat, encara que no estan tenint la comprensió i diligència per part de les autoritats publiques, com les varen tindre a Alemanya.

Si el Tottenham ha obtingut el vistiplau per part de l'ajuntament de Londres i de la vicealcaldia del nord de la ciutat per al seu pla urbanístic, l'Everton acaba de veure truncat pel govern regional el seu ambiciós projecte urbanístic en Kirkby, una pedania de Knowsley, un barri industrial a 2 quilometres del centre de Liverpool.

A diferència dels Spurs, els Toffees, van presentar el projecte al febrer de 2009 a les autoritats amb el finançament tancat i un detallat pla de desenvolupament i construcció. Kirkby és una menuda població escassament separada del nucli urbà de Liverpool, en clara decadència i amb greus problemes de cens. El rectorat de la ciutat, juntament amb l'Everton i a l'empresa Tesco, van desenvolupar un pla urbanístic i comercial que pretenia dotar a la menuda població de fonts d'ingressos i ocupació suficients per a reactivar la zona i la seua activitat econòmica.

El projecte partia amb un cost total de 460 milions d'euros, tenint al nou estadi del Everton (56 mil espectadors) com peça central del complexe, el qual seria la joia de la corona, construint al voltant seu més de 30 mil habitatges, oficines, tres hotels, més de 40 espais comercials individuals, dos centres comercials i un complex esportiu, en total es van estipular més de 22 mil llocs de treball directes, 33 mil contant els indirectes.

El finançament corria a càrrec de l'empresa Tesco, que construïa l'estadi, en propietat i amb total disponibilitat i ús per al club, juntament amb els 40 espais comercials individuals, a canvi del centres comercials i els hotels, corrent a càrrec del consistori el finançament dels habitatges, els complexos esportius , les zones vedes i la regeneració del casc històric, juntament amb la millora i construcció dels accessos necessaris. L'Everton dispondria del seu antic estadi com un actiu propi, en el qual poder construir altra zona comercial que li reportara ingressos, la construcció de la qual seria finançada amb les noves fonts d'ingressos obtingudes amb el trasllat a la seua nova casa.

Durant mesos un aire d'eufòria i entusiasme va embargar al club i a la seua massa social, ja que este projecte dotaria al club de suficients recursos per a poder tutejar de tu a tu als principals clubs de la Premier. La decepció és majúscula en el costat blau de Mersey després de conèixer-se el dimecres que el govern regional i la delegació de govern, ha rebutjat el projecte. S'espera que la pròxima setmana es faça una compareixença publica on s'expliquen detalladament les causes de la negativa. Encara que algunes veus apunten a que dita renuncia podria estar supeditada a que el projecte no contava amb el suport de les poblacions colindants, ni del propi ajuntament de Liverpool.

Però este no és la primer vara-pal amb el qual es troba el club, ja que és el tercer intent en 10 anys d'abandonar el seu actual emplaçament, sent tots ells rebutjats per les autoritats municipals, a més fa un any també va ser denegada la petició de requalificació de la seua ciutat esportiva.

Després d'este desengany la incertesa ha embargat al titular de Goodison Park, encara que tant la companyia Tesco, com la vicealcaldia de Knowsley han anunciat que continuaran treballant per a trobar una solució al problema. Per la seua banda l'Everton, en les ultimes hores va sospesar la possibilitat de compartir estadi amb el Liverpool, fent-se càrrec del 50% del cost total del nou recinte que estan construint els Reds en el parc Stanley i que duu paralitzat més d'un any per falta de fons. El Liverpool ja ha rebutjat la petició oficialment.

Robert Elstone, director general del Everton, es va mostrar irònic davant la seguretat dels seus rivals de poder trobar finançament suficient després de finalitzar la crisi financera que assota al Regne Unit i al món sencer. A continuació, es va mostrar confiat en poder trobar una solució per a poder construir la nova casa del Everton en altre lloc i amb les mateixes avantatjoses condicions amb les quals contava el projecte de Kirkby.

Segons apunta The Guardian, les conseqüències podrien ser de major calat, ja que Bill Kenwright, propietari del club, estaria sospesant l'idea de vendre l'Everton davant les constants negatives e impediments que s'ha trobat desde que es fera càrrec del club per part de les autoritats municipals, les quals, després de presentar de forma publica el projecte de Kirkby en Febrer de 2009, van instar al Everton, a anar-se'n a una població situada a 9,7 quilòmetres de Liverpool.

1 comentari:

Juan Al ha dit...

Y parecía que esas cosas sólo pasaban por aquí

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...