4 d’oct. 2009

Una ferida oberta en l'est.

En 2010 es compliran 20 anys de la reunificació d'Alemanya, i dins d'un mes, l'aniversari ho complirà la caiguda del mur de Berlín. Efemèride que solament celebra mitjana Alemanya. L'altra meitat, la qual suposadament hauria d'estar celebrant-lo més que ningú, es tira al carrer per altres motius, per a recordar al seu govern que estan igual que fa 20 anys. Alemanya mai va complir amb les inversions promeses, i encara hui dia, l'extinta RDA pateix dolències que l'opulent oest va resoldre en la postguerra. La taxa d'atur en la regió després de la reunificació mai va baixar del 12%. La falta de treball i oportunitats està duent a l'antiga RDA a patir un descens demogràfic alarmant, els joves des de finals dels 90, emigren a l'oest a la busqueda d'una vida que mai podran aspirar en l'est. Esta desigualtat ha portat conseqüències nefastes, el sentiment de desàpeg supera ja el 27% segons les enquestes, i no són pocs els partits polítics independentistes que estan aflorant en la regió.

La reunificació futbolística es pot considerar nefasta. Les reivindicacions dels clubs de la RDA mai van ser ateses, i es van vore obligats de la nit al dia, a acceptar unes condicions i unes exigències que no estaven capacitats per a complir. L'oest mai va entendre que la majoria dels clubs de la RDA eren seccions d'empreses publiques o organismes culturals lligats a l'estat, mancaven d'estructura pròpia, patrimoni i capacitat de generació d'ingressos. Motor Jena, la principal empresa publica d'automoció, era la matriu del Carl Zeiss Jena, un dels més important clubs de la Oberliga. Després de la reunificació, Motor-Jena va ser adquirida per Mercedes, sense contar amb el club de futbol, que va ser abandonat a la seua sort. Casos similars són els del Dinamo Berlín, secció esportiva del Ministeri de Defensa, el Karl-Marx Stadt, equip depenent de l'universitat o el D.Dresden, equip de la companyia elèctrica nacional.

Altre club depenent era el Lokomotiv Leipzig, equip de l'empresa publica de transport ferroviari. Tots sense estructura pròpia ni instal·lacions. El Dinamo Berlín va haver d'abandonar el seu estadi mesos després de la reunificació, després del desmantellament del ministeri de defensa comunista, l'equip tenia que viatjar a Berlín occidental per a poder jugar els seus partits, allunyat de la seua massa social.

20 anys després, on estan els grans de la RDA?. Excepte 3 equips, la resta competeixen en categories amateurs. El Hansa-Rostok, el Carl Zeiss Jena i el Dinamo Dresden, són els únics que aguanten en el futbol professional. Magdeburg, campió de la recopa en 1974, Dinamo Berlín, Chemnitzer i Lokomotiv Leipzig juguen en categories amateurs.

Dinamo Berlín: va ser el màxim exponent del futbol de la RDA en els 80, va guanyar 10 títols consecutius entre 1978 i 1988, és l'únic equip d'una gran lliga europea que ha aconseguit tal feta, soles Rangers (9) i Lió (7) han estat capaços d'acostar-se. El club es va fundar en 1954 després del traspàs de 14 jugadors del Dinamo Dresden. En 1956 va descendir a segona, i fins als anys seixanta no tornaria a primera divisió. Va disputar fins a en tres ocasions els quarts de final de la copa d'Europa. Després de la caiguda del mur es va canviar el nom pel de Fussball Club Berliner amb l'intenció de desvincular-se del seu passat soviètic, en 1998 va tornar a la seua denominació original, actualment competeix en la quarta divisió alemanya baix el nom de BFC Dinamo (Berliner Fussball club Dinamo).

Dinamo Dresden: Pot presumir de tindre un dels millors historials europeus de l'est. Va disputar fins a en quatre ocasions els quarts de final de la UEFA, va arribar a les semifinals de la competició en 1989, també jugá la mateixa ronda de la copa d'Europa contra l'Estrel·la Roja, que a posteriori seria campió. Va ser campió de la RDA en 8 ocasions, 9 si no se li haguera anul·lat el títol de 1950, a més de conquistar cinc copes, tres d'elles al Dinamo Berlín en els vuitanta. En el Dresden van jugar Ulf Kirsten, Mattihas Sammer i Thomas Doll. Al costat del Hansa-Rostock va ser l'únic equip de la RDA que va poder inscriure's en la primera divisió alemanya després de la reunificació. Va descendir a segona en 1996, el seu estat financer li va causar la perduda de la llicència per al futbol Professional, lo que li va obligar a descendir a la quarta divisió, en 2004 va tornar a segona, on va permaneixer fins 2007. Actualment juga en la segona B alemanya.

FC Magdeburg: Heroi de la RDA. Va guanyar l'únic títol europeu per al país en el seu any màgic, 1974. Eixa temporada no solament va guanyar lliga, copa i Recopa, sinó que també va aportar 7 jugadors a la selecció que va disputar el mundial d'Alemanya. Va conquistar 4 títols de lliga i 5 de Copa. Després de passar pel futbol amateur, actualment milita en l'equivalent a la nostra tercera divisió, quarta a Alemanya.



Carl Zeiss Jena:
Juntament amb Magdeburg i Lokomotiv l'únic conjunt que va disputar una final europea. Soles va guanyar tres campionats de lliga, destacant realment en la copa del seu país. Després de la unificació pot presumir de ser un dels més regulars, ha militat majoritàriament en la segona divisió. Després de quedar últim en 2008 milita en l'equivalent a la nostra segona B.

Lokomotiv Leipzig: L'únic club que no va ser fundat després de la guerra. Va competir com VFB Leipzig a Alemanya fins a 1945, on va guanyar 4 títols de lliga. Èxit que repetiria en la RDA solament en una ocasió. Va disputar la final de la recopa en els 80 davant l'Ajax (1-0). Després de la caiguda del mur va recuperar la seua antiga denominació per a competir en tercera divisió, quarta categoria a Alemanya. En 2002 va desaparèixer, sent refundat per aficcionats amb el nom de FC Lokomotiv, milita en l'última categoria del futbol amateur.



Karl-Marx Stadt: El veí del Lokomotiv. En l'actualitat competeix amb el nom de Chemnitzer FC, comparteix grup amb el Magdeburg en les divisions inferiors, els dos estan a quatre punts dels llocs d'ascens en les primeres 11 jornades. Va ser campió tres voltes de lliga, i dos de copa.

Hansa-Rostock: En els últims anys de la RDA els grans del país van perdre força, de lo que es va aprofitar el Hansa, que va realitzar tres temporades d'alt nivell, aconseguint el doblet de lliga i copa en 1991, últim campionat disputat. Encara que el seu palmarès es curt, va ser subcampió de lliga en cinc ocasions, per sis de copa. Des de 1990 ha sigut el conjunt més regular, majoritàriament ha militat en la màxima categoria, tenint èpoques d'ascensos i descensos. Després de descendir en 2006, milita en segona divisió.

2 comentaris:

Juan Al ha dit...

Que crimen lo del Hansa-Rostok que estaba en posición de llegar a cuartos de Champions los primeros años 90.

Anònim ha dit...

Y El Energi Cottbus te lo has dejado. Vale que en la RDA era un equipo de parte baja de la liga. Pero recientemente es el único de la RDA que ha jugado con regularidad en la Bundesliga.

Ciertamente fue un pequeño desastre, la mayoría de clubes medianos y pequeños han desaparecido. Solo sobreviven 5 o 6 , que eran de los grandes, y menos 2, todos a duras penas.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...